על הארכיון

ארכיון הסרטים היהודיים ע"ש שפילברג הינו האוסף הגדול ביותר בעולם של סרטי תעודה בנושאים יהודיים. הארכיון מכיל למעלה מ-18,000 כותרים של סרטים מתקופות שונות החל משלהי התקופה העות'ומאנית ועד ימינו אלה. בארכיון קיימים סרטים כמעט בכל פורמט ויזואלי לרבות פילם, סוגי וידאו שונים וקבצים דיגיטליים. 
בין חומרי הארכיון ניתן למצוא תיעוד נדיר של יהודי פולין ערב מלחמת העולם השנייה, את הסרט המפורסם על הקמת המדינה "בא היום - The Day Came"  ורגעים מרגשים מעליית יהודים לארץ אז והיום.
הסרטים נשמרים באמצעות מערכת חכמה של בקרת אקלים, וצוות הארכיון עמלים רבות על שימורם והנגשתם לציבור הרחב באמצעות דיגיטציה והעלאתם לרשת.
אוסף הסרטים אינו רק שיקוף יפה ומקיף של תולדות העם היהודי במאה ה-20, אלא גם שרטוט של קווי נשמתו כפי שנתפסה ותועדה בעדשת המצלמה.

השימוש בשירותי הארכיון כרוך בתשלום. להלן מחירון שירותי הארכיון.

webhebprice.pdf129 KB

תולדות הארכיון

ארכיון הסרטים היהודיים ע"ש סטיבן שפילברג נוסד בשלהי שנות ה-60 על-ידי פרופ' משה דיוויס ז"ל והיסטוריונים נוספים מן האוניברסיטה העברית בירושלים. תחילה הארכיון נקרא ע"ש התורם הראשון, אברהם פ' רד איש עסקים ממוצא איראני שתמך לארכיון במשך שנים, ונוהל על-ידי דר' ג'פרי ויגדור ז"ל. בשנת 1973 הכריזה ההסתדרות הציונית העולמית על ארכיון הסרטים כארכיב הסרטים הרשמי שלה וכמו כן גם של קק"ל וקרן היסוד. משנת 1987 נקרא הארכיון ע"ש יוצר הסרטים המפורסם סטיבן שפילברג, אשר העניק לו תרומה נדיבה. בשנת 1996 עבר הארכיון למשכנו הנוכחי, אשר תוכנן במיוחד לשם כך, בפקולטה למדעי הרוח של האוניברסיטה העברית. המבואה בה נמצא הארכיון נקראת מאז שנת 2000 ע"ש ג'ק ולנטי ז"ל, שהיה יו"ר איגוד הסרטים האמריקאי.

כיום מנוהל הארכיון בשיתופם של המכון ליהדות זמננו באוניברסיטה העברית וההסתדרות הציונית העולמית, ולו מעמד של ארכיון ציבורי במסגרת ארכיון המדינה.
בארכיון מגוון פעילויות שונות הכוללות הרצאות, מחקר, שימור והפצה, דיגיטציה והנגשת החומרים לציבור. הארכיון משרת קהל יעד נרחב כגון מפיקים, במאים, חוקרים, גורמי חינוך שונים - סטודנטים ומרצים במוסדות אקדמיים, בתי ספר, מרכזי תרבות, בתי אבות וכל המתעניין/ת בתולדות הציונות, עם ישראל ומדינת ישראל.
ארכיון שפילברג חבר בפדרציה של ארכיוני הסרטים (FIAF) ובאיגוד ארכיוני הקולנוע   (AMIA).

תורמים

הארכיון לסרטים יהודיים על שם סטיבן שפילברג הינו ארגון ללא מטרות רווח הנעזר בתרומות ומענקים לתפעולו. בלא עזרתם הנדיבה של תומכינו ותורמנו לא היה ניתן לעשות את עבודת השימור וההנגשה החשובה שאותה הארכיון מבצע.
בחלק זה של האתר ניתן לקרוא על התורמים המרכזיים שלנו וכמו על המענקים שניתנו לארכיון.
להלן רשימה מקוצרת של תורמינו אשר מאפשרים את קיומו של הארכיון:

סטיבן שפילברג

הבמאי והקולנוען סטיבן שפילברג תמך לאורך שנים רבות בפעילות הארכיון, ובשנת 1988 זכה ארכיון הסרטים להיקרא בשמו.

סטיבן אלן שפילברג הינו במאי, תסריטאי ומפיק טלוויזיה וקולנוע, מהמצליחים, המוערכים והחשובים ביותר בתולדות הוליווד שיצר הפקות מגוונות וקלאסיות וזכה בפרסים רבים. הוא נולד בסינסינטי אוהיו שבארה"ב להורים יהודיים. מילדות צפה בקולנוע, יצר סרטים והחל להציג את עבודותיו כבר כנער. הסרט הראשון באורך מלא שיצר היה "שוגרלנד אקספרס", ולאחריו יצר את "מלתעות" שהיה שובר קופות גדול ונחל הצלחה כלכלית רבה. בין סרטיו "אי.טי.", "שודדי התיבה האבודה", "פארק היורה", "להציל את טוראי ריאן" ו"רשימת שינדלר" שזכה בשבעה פרסי אוסקר.

בשנות התשעים הוא יסד את חברת DreamWorks, ביחד עם ג'פרי קצנברג ודיוויד גפן.
בשנת 2001 זכה שפילברג בתואר הכבוד "אביר האימפריה הבריטית" ("KBE"), פרס הניתן ליוצרים חשובים על ידי מלכת בריטניה. בנוסף זכה בשני פרסי אוסקר לבמאי הטוב ביותר ושני פרסי גלובוס הזהב. 

ג'ק ולנטי

 

ג'ק יוסף ולנטי נולד ביוסטון שבטקסס ארה"ב בשנת 1921. הוא שירת כטייס B-52 במלחמת העולם השנייה ולמד מנהל עסקים באוניברסיטת הרווארד. ולנטי הקים חברה לייעוץ פוליטי שעבדה בין השאר עם סגן נשיא ארה"ב דאז, לינדון ג'ונסון. בזמן ביקור קנדי בדאלאס בנובמבר 1963, נכח בשיירת המכוניות המפורסמת בה נרצח. עם ההתנקשות מינה הנשיא המיועד ג'ונסון את ולנטי לעוזרו האישי בוושינגטון ובשנת 1966 התמנה לראש איגוד חברת הסרטים של אמריקה (MPAA). במסגרת תפקידו ביטל את "קוד ההפקה" של הוליווד וכך סיים עידן של צנזורה נוקשה בארה"ב. בין היתר המציא ולנטי את שיטת דירוג הסרטים לפי אותיות המקובלת עד היום.

בשנים האחרונות MPAA פעל רבות למען חקיקת זכויות היוצרים בארה"ב ובעולם, בעיקר בתחום הארכת תקופת הזמן של זכויות היוצרים על יצירותיהם לתקופת זמן בלתי מוגבלת, וולנטי הקדיש את מרצו למניעת העתקות של יצירות אמנות בעידן הדיגיטלי. תחת כהונתו קידם MPAA את הצפנת המידע על תקליטורי DVD, הוסיף את שיטת האיזורים הגיאוגרפים לתקליטורים ותמך בחקיקת "חוק זכויות היוצרים למילניום הדיגיטלי" (DCMA).

בדצמבר 2000 ערך ארגון שוחרי האוניברסיטה העברית ארוחת ערב חגיגית לכבודו בלוס אנג'לס. בערב זה הוכרזה ההחלטה על כך שהמבואה בכניסה לארכיון שפילברג תיקרא מעתה ביתן ג'ק ולנטי. בין היתר באירוע זה קיבל הארכיון תרומות למימון הקולנוע הוירטואלי.

כיום, ניתן לצפות בלמעלה מ-500 סרטים במלואם ובחינם דרך אתר האינטרנט שלנו, בקולנוע הוירטואלי.

ולנטי פרש במרץ 2004 ונפטר בשנת 2007.

 

אברהם פ. ראד

לפני שנקרא הארכיון בשמו הנוכחי, נקרא ע"ש התורם הראשון שלו אברהם פ.ראד שהיה איש עסקים ממוצא איראני.

ראד נולד בשנת 1923 בשם אברהם מזרחי ברוסיה שם עסק ביצור קרטון. לימים עבר לטהרן שבאיראן שם פתח מפעל לייצור קופסאות קרטון. בתקופת מלחמת העולם השנייה והשואה עזר בהברחת יהודים ממזרח אירופה לארץ ישראל. הוא נישא, הפך אב לארבעה ילדים והתיישב עם משפחתו בסביון שבישראל.

ראד היה מהמממנים לסרט 42:6 על בן גוריון משנת 1969. בשנת 1972 הסכים למימון הארכיון לאחר חתימת ההסכם בין האוניברסיטה העברית והארגון הציוני העולמי. הסכם זה הפך את הארכיון לארכיב הסרטים הרשמי עבור הארגון הציוני העולמי, הסוכנות היהודית, קרן היסוד והקרן הקיימת לישראל. בין היתר הוא עזר לשכנע את הרצל גרינוולד להעביר את סרטי הדסה אל הארכיון.

 

גרטה שטייניץ פרייברג

גרטה שטייניץ פרייברג הינה תורמת נדבנית וחשובה לארכיון שפילברג.

היא נולדה בסילסיה עילית, בשנת 1940 נשלחה לאחד מן הגטאות בפולין ובאפריל 1942 הועברה למחנה ריכוז ששוחרר על-ידי הצבא הסובייטי במאי 1945, משם נשלחה למחנה עקורים בגרמניה. כיום היא מתגוררת בטורונטו שבקנדה ומשנת 1962 ועד היום מקדישה את זמנה לחינוך בתחום השואה. לכן, היא מבוקשת כנואמת לטקסי יום הזיכרון לשואה והגבורה ואירועים אחרים בנושא בקנדה, ארה"ב וגרמניה. פרייברג כיהנה בתפקידים שונים, כגון נשיאת ארגון ניצולי השואה בקנדה ויו"ר הועד לחינוך השואה ומרכז הזיכרון בטורונטו. עבודתה החשובה מוערכת מאוד, ועל כן זכתה במדליות ואותות הוקרה.

פועלה בארכיון שפילברג היה באופנים שונים, כגון מימון העברת אוסף של כ-400 סרטים בנושא השואה מפורמט של סלילי פילם לוידיאו, שהתקבל בארכיון בשנת 1997. הודות לתרומתה, הועברו הסרטים לפורמט וידאו מסוג בטא, כך שיכלו לשמש לצפייה במוזיאון לוחמי הגטאות במסגרת התכניות החינוכיות המועברות במקום. עותקי וידאו של הסרטים הללו נמצאים גם ברשות הארכיון לצפיה.  

 

 

פריץ ורנר ואורסולה יוהאנה בלומנטל

בשנת 2009 ניתן מענק למלגות ע"ש פריץ ורנר ואורסולה יוהאנה בלומנטל ממערב אוסטרליה, ע"י מנהל עיזבונם של השניים סטיוארט זילברג. המענק מאפשר להעניק מלגות לסטונדטים/יות מהאוניברסיטה העברית שעוזרים/ות בקטלוג מידע במאגרי הארכיון. הסטודנטים/יות נדרשים/ות לכתוב עבודה סמינריונית על נושא הקשור לארכיון.

מענק זה, אפשר לארכיון בין היתר את האמצעים לבצע דיגיטציה לוידאו יומטיק, ולשיקום הסרטים "זאת היא הארץ" (This is the Land) ו"חלום עמי" (My People’s Dream), סרט מסע משנת 1933 בכיכובו של יוסל'ה רוזנבלט.

מענקים ופרסים

1994-1988 – תרומה שנתית למען מלגה ע"ש לין רוטמן, נתקבלה ע"י משה רוטמן מלונדון שהקים את הקרן לשימוש בפרויקטים מחקריים.

1994- "הקרן הלאומית למדע" העניקה לארכיון תרומה לשם רכישת שולחן עריכה 16 מ"מ ובו ציוד המאפשר להעביר סרטים לוידאו. באותה השנה "הקרן לציוד תשתיות" של האוניברסיטה העברית העניקה תרומתה בסך חמישים אלף דולר לשם רכישת ציוד נוסף.

1995 – הארכיון זכה בפרס מיוחד על תרומתו למען שימור מורשת הסרטים האילמים בישראל במסגרת פסטיבל הסרטים האילמים שהתקיים באותה השנה בעיר פורדנונה שבאיטליה. הספר "Israel Before Israel: Silent Cinema in the Holy Land " ליווה את תכנית הארכיון בתערוכה ויצא לאור בזכות תרומתם של פאול גטי (KBE) וקרן משפחת בן אלי הוניג לפסטיבל.

1996 – טכנאי הארכיון חיים גרין השתתף בלימודי הקיץ של ארגון ארכיוני הסרטים הבינלאומיים בעיר ברקהאמסטד שבאנגליה, במסגרת מלגה מהמועצה הבריטית והתכנית ללימודי אמנות בשגרירות הבריטית.

1998 – הארכיון זכה בפרס מיוחד מטעם :קרן קלור" לכבוד יום העצמאות ה-50 של מדינת ישראל בסכום של חמישים אלף דולר לטובת שימור סרטים. במסגרת זאת, מינה המועצה הבריטית למרים קוליק, עובדת הארכיון את נסיעתה לבריטניה, שם פיקחה על תחילת עבודת השימור בלונדון.

1999 – הארכיון זכה בפרס "הגה פילם" הרביעי בסכום של עשרת אלפים יורו במסגרת פסטיבל הסרטים האילמים בסילה שבאיטליה.

2000 – האוניברסיטה העברית העניקה לצוות הארכיון את פרס הצוות המצטיין.

2001 – קרן לושיוס נ.ליטאוהר ניו-יורק העניקה לארכיון תרומה למימון סריקת החומר של הארכיון במרכז התיעוד ע"ש דוד מאטיס.

2004-2000 – הודות לנדיבותו של שמשון אורלוף ז"ל מאוסטרליה שימש עזבונו מידי שנה למימון קלטות לכבוד חג החנוכה ל-300 בתי אב בישראל. בין הסרטים שסיפק הארכיון: "בא היום", "יהודי פולין", "העיר הלבנה", "יעקב בן דב: אבי הסרט העברי" ו"מפאתי המערב".

2007 – " The Righteous Persons Foundation " הקרן המסייעת לארכיון, המשיכה להעניק לארכיון מימון מקביל, ובזכות המענק התלת-שנתי הנדיב מטעם הקרן, המשיך הארכיון לפעול בשנים שלאחר מכן כולל מחקר סרטים.

2012-2011 – הודות לתרומה נדיבה מטעם ועידת התביעות העביר הארכיון לפורמט דיגיטלי סרטים רבים בנושא השואה.

2012 – הארכיון ביצע עבודת שיקום ושחזור לסרט "חלום עמי" הודות לתרומה נדיבה שהועברה אליו מטעם מפעל הפיס וועדת התרבות.

2017 – ניתנה תרומה כללית לארכיון מטעם האפורטרופוס הכללי, מעיזבון סייב.

צוות הארכיון

דבורה שטיינמץ, מנהלת הארכיון וספרנית מנהלת שירות לקוחות

הצטרפה לארכיון בשנת 1994. בעלת תואר BA בתקשורת מטעם קווינס קולג' בניו יורק, ותואר MA בספרנות מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים. עברה הכשרה מקוונת בנושא שימור אוספים אודיו-ויזואליים מטעם אוניברסיטת New South Wales. לקחה חלק בקורס הקיץ של תכנית הרסטורציה של FIAF הפדרציה הבינ"ל של ארכיוני הסרטים בבולוניה שבאיטליה. יזמה את הקמת מחלקת ההפצה של הארכיון ומתחזקת את הארכיון באופן יומיומי. 

טל': 02-5881511

deborahst@savion.huji.ac.il

 

רובין זלבן, ספרנית.

הצטרפה לארכיון בשנת 2005. בעלת תואר BS מאיטקה קולג', ותואר MLIS מUWM במילווקי.

אחראית על קיטלוג הסרטים ועל אוסף המסמכים של דויד מאטיס. 

טל': 02-5881509

robinz@savion.huji.ac.il

שעות קבלה ודרכי התקשרות

ארכיון הסרטים ע"ש שפילברג פתוח למטרות מחקר וצפייה בימים ראשון-חמישי, בין השעות 16:00-9:00, בתיאום מראש בטלפון או במייל בלבד

ניתן לחפש פריטי מידע על הסרטים שבאוסף באמצעות הקטלוג המקוון באופן עצמאי. במקרה הצורך ניתן להיעזר בייעוץ הספרניות מצוות הארכיון, כששירות זה כרוך בתשלום.

מחירון שירותי הארכיון מצורף בתחתית עמוד זה.

 

כתובת

ארכיון הסרטים היהודיים ע"ש סטיבן שפילברג
האוניברסיטה העברית בירושלים
ביתן ג'ק ולנטי
הר הצופים, ירושלים 9190501
ישראל

 

טלפון: 02-5882513

פסק: 025812061

דואר אלקטרוני: jfa@savion.huji.ac.il